Iz akvarija

prebliski

Paleo pali

Komentiraj

Objavil/a mojchka 2.04.2013 ob 23:03 pod družinsko, kulinarično, tek, Šport

Ja, Paleomarec je zapalil. Vsaj pri nas.

Že lani, ko sem sledila objavam na Paleovembru in prebirala Rolbekov blog, mi je bila ideja o taki prehrani všeč.

S Tomažem se niti nisva preveč poglabljala v zgodovino in zagovore ravno take diete, preštudirala sva, česa ne smeva in se navdušila nad tem, da s takim prehranjevanjem odpade industrijsko predelana hrana, pri meni pa predvsem sladkarije, ki sem jih zadnje mesece konzumirala v že prevelikih količinah.

Moj mož ima itak en tak moto1: “Naj bo mucek ali pesek, samo da je mesek” in po načelu “meni je za večerjo dovolj kos mesa in solata” je vedno uspel lepo shujšati, zato je takoj vedel, da je to prava stvar :-) . Meni je šlo bolj za to, da se rešim svoje odvisnosti od sladkarij.

Prvega marca smo bili na potovanju z avtodomom in naju je malo skrbelo, kako bova to izpeljala, pa je steklo res gladko.

Grehi:

 • Tomaž – pivo
 • jaz; rižota za osmi marec (jo je pripravil naš marketing direktor za ženske na firmi in je bila slassstna), saherca en dan pred Malim kraškim maratonom, jota po njem, tiramisu, ko je šefica oznanila, da bo kmalu nona in seveda dva kosa potice2 za veliko noč. Ničesar od tega mi ne bi bilo treba in vsakemu bi se zlahka odpovedala, a sem grešila zavestno3.

Šport: pri teku na začetku niti nisem imela kakšnih problemov. Do tretjega tedna, ko sem na sobotnem teku prve 4 kilometre zelo trpela, zadnje 4  pa sem … grozno trpela. Ni in ni šlo, v nogah sploh ni bilo moči! Po tem polomu pa se mi je spet odprlo; tečem veselo, lahkotno in brez bolečin. V nedeljo sem z nasmeškom zmogla 15 kilometrov. V marcu sem tako pretekla  78 km, kar je sicer veliko manj od načrtovanega, saj se pripravljam na dunajski polmaraton, ki bo 14. aprila. Za premalo teka pa ni kriva paleo dieta, ampak4 pomanjkanje časa. Poleg “mojega” teka pri nas veliko hodimo, saj imamo dva border collija (to so tisti hiperaktivni psi); pri tem problemov ni bilo.

Izgubljeni kilogrami:

 • Tomaž: 4
 • jaz: 3 (jupiii, po 13-ih letih oblekla svoja najljubše hlače… iz dobe “pred otroki”)

Zdravje: brez problemov. Pri meni prve dneve glavobol, ker nisem pila kave (brez peciva zraven mi res ni dišala).  Slučajno sem v petek imela preventivni pregled in krvni izvidi so super. Prebava redna in čedna :-) Po joti v Sežani me je grozno bolel trebuh, najprej sem krivila joto, nato smo ugotovili, da sem staknila neko trebušno virozo, ki je trajala skoraj tri dni. Tomaž je imel enkrat ponoči močan krč v mečih; zdaj ga silim z Donatom ;-) .

Končna odločitev: s tako prehrano bova nadaljevala. Tomaž ima raje meso, jaz zelenjavo in sadje, tako da se lepo dopolnjujeva ;-) Pa sprehodi v trgovino so tako enostavni. Še enostavnejši bodo, ko pride pomlad in prvi pridelki na vrtu in sladko sadje v okoliških sadovnjakih.

Aja, pa sredino pico so pri nas doma zamenjale ribe in s to odločitvijo smo vsi zadovoljni :-) (Otroka, brez skrbi, saj vama bom še kdaj spekla pico, takoj ko dostavijo novo pečico).

Seveda so nama v veliko pomoč zapisi na blogih in FB strani Paleomarca. Sodelovati v takem skupinskem “izzivu” je  lažje, ko lahko sproti izmenjuješ izkušnje in se spodbujaš, dobiš ideje in recepte (ODLIČNA čokoladna torta iz presnih sestavin je pri meni velik hit).

Če vas zanima karkoli o paleoprehrani, saj veste -> striček Gugl ve vse in še več!

*** zgornja fotka je simbolična, nikoli nisva imela tako praznih krožnikov!!! ***

 1. katerega sicer ne razumejo vsi []
 2. je bilo treba pokusti mamino in taščino []
 3. je zato greh kaj manjši??? []
 4. seveda []
 • Share/Bookmark
 
3 odgovorov na “Paleo pali”
 1. Pika - 3.04.2013 ob 11:28

  Ful sta bla in sta pridna. Bravo!

 2. Gourmet - 11.04.2013 ob 15:46

  Vidim, da je res “paleonorija”. Bo treba probat, mogoče bodo pa potem nosečniški kg šli dol;-)
  Tole presno torto sem tudi jaz že naredila in recept objavila. Kmalu pa objavim še enega – meni še boljša in enostavnejša za pripravo. Paleo seveda;-)

 3. mojcej - 11.04.2013 ob 23:39
  mojcej

  Danes sem bila pri zdravnici za eno drugo stvar in je mojo prehrano pohvalila :-)

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !