Iz akvarija

prebliski

ob Nadiži

Komentiraj

Objavil/a mojchka 3.04.2017 ob 22:57 pod Italija, narava, popotniška, z avtodomom

Petek po službi.

Luka sva oddala na Kras, Tajdo pustila v miru doma, pograbila nekaj športnih cunj, knjige in ribe v konzervi in se odpravila do krajev, ki so nam tako blizu, a tudi zelo nepoznani.

Po slabi uri počasne, turistične vožnje sva v Čedadu1 izskočila iz avtodoma, psoma nadela povodce in se že sprehajala po tlakovanih poteh mesteca2. Tomaž je kmalu povlekel fotoaparat iz nahrbtnika, jaz pa sem mirno in brez pripomb čakala, da je opravil svoje, saj sem ga sem3 zvabila ravno z obljubo, da bo lahko fotografiral, kolikor bo želel. V mestnem jedru naju je presenetil živahen “vijavaj”. Toliko italijanskih krajev smo že obiskali, pa nas še vedno preseneti to njihovo veselje do druženja, “čakulanja”4 ob pijački ali kar sredi ulice! Takoj najdeš sogovornika, če pa imaš zraven še psa, pridejo ljudje kar sami k tebi!

Na srečo sva se njihove ležernosti en malček nalezla in zato v soboto zjutraj nisva hitela iz postelje, tako da sva v center prišla ravno ob največjem vrvenju. Na toplem sončku sva spila ginseng kavico5, se v turističnem uradu založila z informacijami, še malo zaokrožila po ulicah, nato pa, ah, končno, samotne poti!

Za vse, ki radi hodijo; iz Čedada vodi kar nekaj krožnih poti, tudi Alpe Adria trail gre skozi, za kolesarje pa je tam sploh raj!

Midva sva izbrala odlično označeno “rdečo” pot med polji do vasi Sanguarzo, tam pa sva pohod želela podaljšati s priključitvijo na zeleno pot, vendar sva zamešala smer hoje in kar nekaj časa hodila proč od izhodišča. Spet sva imela srečo v obliki “motoriziranega kolesarja”, ki naju je na zelo samotni poti pravilno usmeril. Po 16ih kilometrih sem se komaj privlekla do “najinega” lokalčka, kjer sva si privoščila hladno pivo in se po glasovanju razšla; Tomaž na fotolov, psa in jaz pa na zaslužen počitek v avtodom.

Raje niti ne omenjam, kako zgodaj smo se vsi zazibali v nočni počitek ;)

Tudi nedelja nam je postregla s toplim sončkom; po kavici in nabavi frika6 in strucchov sem Tomaža komaj odtrgala od uličnega fotografiranja in ga prisilila, da nas je peljal do bližnjega Špetra Slovenov7, od koder smo se sprehodili po vaseh Nadiških dolin; najprej po kolesarski poti do Bečje, Saržente, Pentjaga, tam smo se spustili do reke Nadiže, da smo se osvežili,

v Lipi šli čez most na drugo stran reke, se povzpeli v Tarčet, do Landarske jame, se spustili v Bjačo, Saržento in Nokulo. Tam naprej bi moral biti mostiček (za pešce in verjetno kolesarje), ki vodi v Špeter, a je trenutno zaprt8 in tako smo morali pot podaljšati do Dolenj Barnasa, da smo lahko prečkali mrzlo lepotico in se vrnili v Špeter. Števec je obrnil dobrih 14 km, lička so pordela in radler na cilju je prijal kot že dolgo ne!

Le obiščite kdaj te Nadiške doline, ne bo vam žal. Jaz sem si obljubila, da se bom bolj pozanimala o zgodovini in sodobnosti Slovencev v teh odmaknjenih, a prelepih krajih!

In, seveda, se tja še vrnila!

 1. majhno, mirno, simpatično parkirišče za avtodome-klik klik na te besede []
 2. aja, še prej naju je garmin zapeljal v ozke ulice, od koder so naju še pravočasno preusmerili prijazni domačini []
 3. on si je želel na morje []
 4. klepetanja []
 5. Tomaž na “stara” leta postaja kafetar []
 6. v Italiji je kulinarična specialiteta frika italijanskega spola []
 7. San Pietro al Natisone []
 8. ga popravljajo []
 • Share/Bookmark
 
En odgovor na “ob Nadiži”
 1. Nadja - 4.04.2017 ob 12:01

  Super izlet. Tudi mi smo bili lani v Čedadu in nekaj drugih mestecih. Vidim pa, da bomo morali izlet ponoviti in ga nadgraditi še s pohodnimi potmi.

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !